keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Hankekuulumisia

Missä mennään? 

Lokakuun toiminnallisten aisti-tunne- iltapäivien jälkeen oli aika suuntautua perhepäivähoitajien puoleen.
Perhepäivähoidon väki ei pääse osallistumaan yhteisiin koulutuksiin päiväaikaan ja koronan vuoksi hoitopaikkoihin ei voi tehdä samanlaisia ryhmäkäyntejä, kuin viime keväänä ja alkusyksystä päiväkoteihin. Niinpä hanketyöntekijä on jalkautunut hoitajien pariin aamu-ulkoilujen yhteydessä. 
On ollut ihana nähdä hoitajia työssään ja päästä itsekin välillä puuhailemaan ja laskemaan vaikka mäkeä lasten kanssa! Samalla on ollut mahdollisuus keskustella mieltä askarruttavista asioista tunnetaitoihin liittyen ja hanketyöntekijä on voinut vinkata erilaisista toimintamahdollisuuksista, joita lasten kanssa voi tehdä ja käyttää. 
Perhepäivähoitajat eivät pääse kotoaan hallinnon asemalle, jonne on kerätty TUTUTU (tutkitaan ja tuetaan tunteita)- materiaalia kasvattajien käyttöön. Niinpä hanketyöntekijä kokosi heille VINKIT JA LINKIT PERHEPÄIVÄHOITOON- materiaalin. Siinä on nimenomaan linkkejä, joiden perään on merkitty videon kesto, jotta hoitaja voi arvioida tilanteen mukaan, mitä ehtii katsomaan. Hoitaja voi siis itse määritellä, milloin ns.kouluttautuu, esimerkiksi jos on työaikaa, muttei lapsia paikalla tai lepohetken aikana. Lyhyimmät videot kestävät alle 10 min., pisimmät noin tunnin tai puolitoista. 
Materiaali lähetettiin hoitajille sähköpostilla ja paperiversio postissa. Materiaalin herättämiin kysymyksiin ja pohdintoihin palataan hoitajien helmikuun teams-kokouksessa. Samalla  on tarkoitus kouluttautua aiheesta LAPSI VAIKEAN TUNTEEN ÄÄRELLÄ- HAASTAVAT KASVATUSTILANTEET.

Keväällä 2020 ryhmille meni kysely, jossa tiedusteltiin käytössä olevia menetelmiä ja materiaaleja sekä toiveita ja tarpeita koulutuksille. Esiin nousi Piki- ja Huomaa hyvä- koulutustoiveet. Kyselystä kävi ilmi, että kaupungin varhaiskasvatushenkilöstöllä on käyttökokemusta ko. materiaaleista, joten suunnittelimme osaamisen jakamista asian suhteen. Piki-teams pidettiin 22.10. ja siihen osallistui vajaa 50 kasvattajaa Riihimäen varhaiskasvatuksesta. Kouluttajina toimivat  kaksi työssään Piki- materiaalia käyttävää varhaiskasvatuksen opettajaa, joista toinen veo.  He kertoivat arjen käytäntöä siitä, miten he materiaalia käyttävät. Hanketyöntekijä oli juuri käynyt Piki 2-koulutuksen, ja pystyi tuomaan uusimmat kuulumiset koulutuksen lopuksi. Palautekyselyn mukaan järjestetty koulutus oli vastannut hyvin tarpeisiin ja  käytännön vinkit olivat hyödyksi oman työn suunnittelussa. 
Järjestimme samalla periaatteella 1.12. Huomaa hyvä- teamsin, johon osallistui noin 30 kasvattajaa varhaiskasvatuksen yksiköistä. Kouluttajina toimivat niin ikään kaupungin omat työntekijät (osaamisen jakaminen); kaksi esiopettajaa ja yksi varhaiskasvatuksen opettaja. Hanketyöntekijä lisäsi koulutuksen loppuun vielä linkkejä ja vinkkejä positiivisesta pedagogiikasta. 
Sekä Piki-, että Huomaa hyvä-koulutusten diat jaettiin osallistujille sähköpostilla. Materiaali löytyy myös hallinnon asemalta TUTUTU-kansiosta koko varhaiskasvatuksen käyttöön.

Tuutorit ja esihenkilöt osallistuivat 5.11.2020 Näin tuet lapsen itsesäätelyä- webinaariin (koko päivän koulutus)

Missä mennään tuutorikuulumiset:







Tuutorit saivat kiitokseksi hyvästä ja innostuneesta tuutoriyhteistyöstä pienet joulumuistamiset. Pussista löytyi "Me tunnetaan"- rintanappi, pieni makea maistiainen ja kiitoskortti.

Tammikuun 2021 ensimmäiseen tuutoripalaveriin (teams) osallistuivat myös yksiköiden esihenkilöt. 
Olimme hankkeen alussa ensimmäisessä tuutoripalaverissa pohtineet tuutoritoiminnalle tarpeet- toiveet- tavoitteet ja samat asiat oli mietitty 2/2020 vakajoryssä (esihenkilöt). Nyt olikin aika arvioida, miten silloin mietityt asiat ovat toteutuneet ja kuinka tunnetaidot näkyvät tällä hetkellä yksiköiden arjessa.

Yksiköihin on tehty tunnekansiot, joissa on materiaalit yhteisesti sovitun sisällysluettelon mukaan. Yksiköt voivat lisätä kansioon tarpeellisiksi katsomiaan materiaaleja. Sinne on lisätty esimerkiksi yhden yksikön keräämät tunnelaulut- paketti, joka kopioitiin kaikkiin yksiköihin. 
Melkein kaikista yksiköistä löytyy jo tunnehylly (tai vastaava paikka), jonne keskitetysti on koottu tunnetaitohin liittyvää materiaalia ryhmien käyttöön. Yhdestä päiväkodista tuli palautetta, että kohta tarvitaan jo toinen hylly!
Lisäksi yksiköihin on hankittu erilaisia aistiherkkyyksiä tukevia välineitä sekä tunnetaitojen tukemiseen materiaalia. 

Yksiköt pitävät yllä keskustelua tunnetaidoista esimerkiksi tuutorivarteilla tai mitä kuuluu- hetkellä koko talon viikkopalaverin yhteydessä, jolloin on mahdollista vaihtaa kuulumisia ja hyviä käytänteitä ryhmien kesken. 
Pedatiimeissä aihetta viedään eri tavoin eteenpäin talon tarpeiden mukaan. Hanketyöntekijä  on kouluttautunut hankkeen aikana monin eri tavoin ja järjestää koulutusta yksiköiden tarpeiden mukaan esim. itsesäätelytaidoista ja  lapsi vaikean tunteen äärellä - haastavat kasvatustilanteet. Hanketyöntekijä, tuutori ja esihenkilö- palavereissa suunnitellaan yksiköittäin koulutustarpeet ja kehittämissuunnitelmaa.

Kaiken kaikkiaan voidaan kuulumisten perusteella jo sanoa, että uuden oppiminen tavoitteena on toteutunut! Tunnetaidot kulkevat monessa paikassa luontevasti arjessa ja tietoisuus on lisääntynyt. Toiminnassa tunnetaitoja otetaan huomioon systemaattisemmin ja rikkaammin. Tunnetaidot näkyvät myös tiimivasuissa sekä huomioidaan yksiköiden toimintasuunnitelmissa. Yksiköissä on tehty tunnetaitojen vuosikellomalliin sisältyvää varhaiskasvattajan itsearviointia (MLL, Mielenlukutaitoa), jota hyödynnetään myös kehityskeskusteluissa. Lomakkeen kysymyksiä on käytetty myös osin rekrytoinnissa hakijoita haastatellessa. 
Tällä hetkellä ajankohtaisena on Karvin lapsen ja henkilöstön välisen vuorovaikutuksen arviointi ryhmässä- lomakkeen käyttö ryhmissä ( https://karvi.fi/app/uploads/2020/03/Karvi-tukee_Vuorovaikutuksen-arviointi-lapsiryhm%C3%A4ss%C3%A4.pdf ) . 

Keväällä hanketyöntekijä tekee  varhaiskasvatuksen henkilöstölle Forms-kyselyn, jolla kartoitetaan hankkeen vaikutuksia varhaiskasvatuksen toimintakulttuuriin ja tapoihin toimia.

Huoltajille suunnattu luentoilta itsesäätelytaidoista ei todennäköisesti toteudu koronarajoitusten vuoksi. Sen vuoksi hanketyöntekijä yhteistyössä kaupungin viestinnän ja monistamon kanssa suunnittelee huoltajille jaettavan esitteen tunnetaidoista ja niiden tukemisesta. Esitettä voi jatkossa jakaa huoltajille esimerkiksi vasu-keskustelujen yhteydessä.

Lopuksi vielä tuutoripalaverissa sanottua: 

Nyt pureskellaan asioita, tullaan tietoisemmiksi tunnetaitojen merkityksestä, keräämme tietotaitoa ja materiaalia eri tavoin. Tämä kantaa eteenpäin, ensi toimikaudella voimme jälleen ottaa aihetta enemmän haltuun ja arkeen. 

Iloa ja innostusta sinunkin arkeesi! Tunnerikasta kevättä- muista pysähtyä mikrohetkiin ja pidä huolta omasta jaksamisesta!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti